Βιογραφικό - Περιεχόμενο
Είστε εδώ Αρχική » Περιεχόμενο » Βιογραφικό

Βιογραφικό

Το βιογραφικό του Στάθη Νικολαΐδη

Στάθης ΝικολαΐδηςO Στάθης Νικολαΐδης γεννήθηκε στο χωριό Ιλιτς, Καζακστάν (σημερινό Τουρκιστάν) στις 4 Αυγούστου, 1958. Οι ρίζες από τον Πόντο έρχονται από τον πατέρα του Ιωάννη (Κουνάκα, Ματσούκα) και την μητέρα του Ανθούλα (Ορντού). Ο Στάθης Νικολαΐδης και η σύζυγος του Σοφία έχουν τρία παιδιά: την Ανθούλα, την Πελαγία, και την Γεσθημανή.

Οι παππούδες του κατέφυγαν από τον Πόντο το 1917 στον Καύκασο. Ο Στάλιν εκτόπισε το 1939 τους Ελληνες από το Σοχούμ στην Τασκένδη.


Ο Γιάννης και η Ανθούλα Νικολαϊδη πήρανε τα παιδιά τους Γεώργιο, Χαράλαμπο, Ευστάθιο και Θεοδώρα και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, στο Περιστέρι, το 1966. Το 1972 χτίσανε σπίτι στην προσφυγική συνοικία Ασπρόπυργος, η οποία συνοικία είχε τότε 20 σπίτια.

Ο πατέρας του Στάθη έπαιζε λύρα ερασιτεχνικά σε βαπτίσια και γάμους.


Μια βραδιά το 1976 στο Ποντιακό κέντρο ΚΟΡΤΣΟΠΟΝ, στην Καλλιθέα, ο Στάθης τραγούδησε δύο τραγούδια με την συνοδεία του "Πατριάρχη" της λύρας Γώγο Πετρίδη. Του έγινε πρόταση από το  αφεντικό του κέντρου Γρηγόρη Τσαλγατίδη και έτσι αρχίζει να τραγουδάει στο κέντρο, ως που να πάει φαντάρος. Η πρώτη δισκογραφική δουλειά έρχεται το 1977 σε συνεργασία με τον Γιάννη Τσανάκαλη και τον Θανάση Τσολερίδη σε δύο 45άρια βινύλια. Ακολουθεί το 1978 η δισκογραφία με τον Γιάννη Τσανάκαλη με τίτλο ''Οι Κεμεντζετσίδες'' όπου συμμετέχουν ο Θανάσης Τσολερίδης και ο Στάυρος Τσολερίδης. Το 1988 κάνει ένα μεγάλο καλλιτεχνικό βήμα και συνεργάζεται με τον Γιώργο Αμαραντίδη στην Μακεδονία, στην Πατρίδα Βεροίας στο κέντρο ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ. Από τότε συνεχώς βρίσκεται στην Μακεδονία.

Το 1989 με τους Δημήτρη Καρασαββίδη και Θεόδωρο Βεροιώτη στην Πατρίδα Βεροίας. Το 1991 στην Θεσσαλονίκη με τον Παναγιώτη Ασλανίδη στους ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ.

Το 1993 με τον Θεόδωρο Βεροιώτη στο ΑΡΙΩΝ Θεσσαλονίκης. Το 1994 με τον αείμνηστο Χρήστο Χρυσανθόπουλο στο ΜΙΘΡΙΟ Θεσσαλονίκης. Το 1998 με τον Γιώργο Ατματσίδη στην ΑΥΛΑΙΑ Θεσσαλονίκης. Από το 1999-2002 με τον Γιώργο Ατματσίδη στο ΜΙΘΡΙΟ Θεσσαλονίκης.

Μετά από μια συζήτηση με τον στιχουργό Λευτέρη Χαψιάδη ο οποίος λέει στον Στάθη "Σε θέλει ο Στέλιος Καζαντζίδης" πηγαίνει μαζί με τον Θεόδωρο Βεροιώτη στην Αθήνα. Ο Καζαντζίδης ήθελε να ερμηνέψει μερικά τραγούδια που είπε ο Στάθης μαζί με τον Βεροιώτη από την δισκογραφική τους δουλειά "Οδοιπορικό Στον Πόντο", τραγούδια του Νάκoυ Ευσταθιάδη και Θανάση Τσολερίδη. Λέει χαρακτηρηστικά ο Καζαντζίδης, "Θέλω να τραγουδήσω (Ποντιακά τραγούδια) για το στοιχείο μας". Κατόπιν ο δίσκος-συνεργασία με το Χρύσανθο "Τ' Αηδόνια του Πόντου" γίνεται χρυσός σε πωλήσεις, έτσι χάρη στον καταξιωμένο Στέλιο Καζαντζίδη τα Ποντιακά τραγούδια αγαπήθηκαν και από τους μη Ποντίους....

Την επόμενη χρονιά (1994) γίνεται η συνεργασία "Συναπάντεμαν" και μετά (1995) "Πατρίδα μ' αραεύω 'σεν", στις οποίες έχει ο Ελληνικός λαός την ευκαιρία να απολάυσει δύο μεγάλες Ποντιακές φωνές, του Στέλιου Καζαντζίδη και του Στάθη Νικολαΐδη, σε στίχους του καταξιωμένου επιστήμονα της ιατρικής Χρήστου Αντωνιάδη. Η παρουσία του Χρήστου Χρυσανθόπουλου σημαντική και ιστορική. Η σχέση των Καζαντζίδη και Νικολαΐδη δεν ήτανε μόνο επαγγελματική. Το 1994 ο Στέλιος Καζαντζίδης βαπτίζει το μικρότερο από τρία κορίτσια του Στάθη και της δίνει το όνομα της μητέρας του, Γεσθημανή.

 

 

StathisNikolaidis.gr στο Facebook

Πρόγραμμα εμφανίσεων του Στάθη Νικολαΐδη

Πόσοι είναι online

Έχουμε online 3 επισκέπτες και 0 μέλη.

Rentasite.GR ~ Rentasite Web Services

Επίσημη ιστοσελίδα του Στάθη Νικολαΐδη © 2014 - StathisNikolaidis.gr Rss Feeds Email Η σελίδα μας στο Facebook Μετάβαση στην έκδοση για κινητά Επιστροφή στην κορυφή